Mersin Avukat Listeleri ve bu listelerden en iyi avukatı nasıl seçebilirsiniz?

Posted by Emery Cotton on January 4th, 2021

Yasaların var oluşundan bu yana insanlar sıkıntılarını mahkemelerde yasalara göre yargılanarak ya da yasalara göre haklı olarak giderirler. Yani kısacası davalı ya da davacılar problemlerini mahkemelerde görülen davalar ile çözmektedirler. Bu her zaman iki insan arasında değil bir şirket, bir devlet yani resmi bir kurum ile bir kişilerin arasında ya da bu kuruluşların da arasında gerçekleşebilir. Peki dava nedir? Dava, bir hakkın, devlet kanalı ile devletin organları olan mahkemeler aracılığı ile kullanılmasıdır. Dava; asli yani başlı başına bir iddia olup başka bir dava ile alakası yer almayan de feri yani asıl davanın teferruatından olarak, diğer bir şey hakkında hüküm verilmesinin talep edilmesi ile olur. İhtilaflı ve ihtilafsız ya da ceza davası, hukuk davası, idari dava, amme (kamu) davası, şahsi dava olarak da tanımlanabilir. Tek başına dava sözcüğü genel olarak hukuk davalarını ele alır. Hukuk davaları: edim davaları, tespit davaları, yenilik doğuran olmak üzere üçe ayrılır: Hak sahibinin, bir şeyin yapılmasını ya da yapılmamasını, yani bir edimin yerine getirilmesi istediği davalara edim davaları olarak adlandırılmaktadır. Mahkemelerdeki davaların çoğu bu çeşitteki davalardır. Alacak verecek davaları, tazminat davaları gibi. Bir hukuk bağının var olup olmamasının görüldüğü davalara tespit davaları denmektedir. Delil tespiti, evlilik dışı çocukların neseplerinin tespiti gibi. Mahkeme gününe kadar var olmayan ya da hâkimin kararı olmadan var olamayacak olan hukuki sonuçlar oluşturan davalara yenilik doğuran davalar denmektedir. Bu davalara boşanma davalarını örnek verebiliriz. Mahkemelerde işlenen konuların taraflarından dava edene davacı, dava edilene de davalı ismi verilmektedir. Dava konusu olan hususa müddeabih ya da dava olan şey denmektedir.
Davanın ne demek olduğunu anlattığımıza göre bu davaların süreci içinde tarafları savunan ve en iyi sonuç ile davanın sonuçlanmasını yardımcı olan avukatlardan da bu konuda bahsetmek gerekir. Avukat, hukuk fakültesi mezunu, avukatlık stajını tamamlamış, avukatlık mesleğini serbest ya da bir hukuk bürosu vb. bir kuruma bağlı olarak sürdürmekte olan hukuk insanlarına denir. Avukatların çalışmaları için ve mesleklerini icra etmeleri için bir baroya kaydolmaları önem arz etmektedir. Genellikle çalıştıkları şehirde bulunan baroya kayıtlı olarak hukuk çalışmalarını ilerletmektedirler. Avukat, sorunların doğumundan inceleyerek, mahkeme aşaması ve hakkın teslimine kadar olan süreçte kişileri savunur. Avukat sadece iş ve dava takibi yapmaz, bunlar ile beraber aynı zamanda hukuki hususlarda danışmanlık, hakemlik ve arabuluculuk görevlerini de yerine getirebilir. Avukatlar, bir hukuk diplomasına ve avukatlık ruhsatına sahiptirler İnsanlar yada ile ilgili bir sorun yaşarlar ise ilgili avukatlara başvururlar. Kişi, başkasına dava açmak için bir avukattan yardım alabilir. Dava mahkemede ise, kişinin isteği veyahut Türk hukuk sisteminde zorunlu müdafii gereği avukat bulunabilir. Avukat mahkemeyi ikna etmek ile yükümlüdür. Kişi suçla itham edildiğinde, bu suç iddiasını bertaraf etmek amacı ile savunma avukatları konu ile ilgilenmektedir. Avukatlar farklı ortamlar içinde çalışabilirler. Örneğin devlet kurumlarında, özel şirketlerde vb. yerlerde çalışabilirler. Tüm dünya ülkelerinde avukatlık mesleğinin nasıl icra edileceğine dair bir avukatlık kanunu bulunmaktadır. Kural olarak her ülkede bir şehirde veya eyalette bir baroya kayıtlı avukatlara avukatlık mesleği ile ilgili tekel hakkı tanımaktadır. Buna Avukatlık seçimlere bağlı olarak o ülkedeki avukatlar tüm ülkede veya eyalette avukatlık hizmeti verebilmektedir. Buna uluslararası avukatlık meslek tekeli denmektedir. Her ülkenin avukatlık sistemi tercihine bağlı olarak istinaen bazı dava ve işler yabancı ülkelerde faaliyeti gösteren avukatlar tarafından da yapılabilmektedir.
Belirtmeliyiz ki her avukat ve her mahkeme bütün suçlara ilgilenememektedir. Hukuk farklı farklı alanlara ayrılmıştır ve bu sebep ile avukatlar ve mahkemeler kendi alanlarını ilgilendirmeyen davalara bakamaz ve müdahale yapamazlar. Yani bir boşanma avukatı ağır ceza mahkemesinde görülen bir davaya ilgilenemez. Bu davaya ancak bir ceza avukatı bakabilir. Bu sebep ile davalı ya da davacılar hangi hukuk branşında davaları var ise kendilerine o alanda hizmet verebilecek yetkili bir avukat ile çalışmalıdır. Ayrıca avukatlar aynı zamanda genel olarak kayıtlı oldukları baroların bulunduğu şehirde mesleklerini icra etmektedirler. Bunu bir örnek ile açıklayacak olur isek Adana ilinde yaşayan ve boşanma davası olan bir kişi Adana avukatları arasından bir Adana boşanma avukatı ile görüşmelidir. Ya da yine Adana şehrinde yaşayan birisi ceza mahkemesinde davası bulunuyor ise bir Adana ceza avukatı ile bu konuyu gidermelidir. avukat arama motoru adana bir örnek verecek olur isek Ankara şehrinde bulunan birisi boşanma davası bulunuyor ise Kahramanmaraş boşanma avukatları ile değil Ankara avukatları içerisinde bir Ankara boşanma avukatından savunma istemeli ya da danışmalıdır. Yani davası bulunması halinde davalı ya da davacı konumunda olan şahıslar avukatlarını bulundukları şehirlerdeki barolara bağlı olan avukatlar arasından bir avukattan yardım alarak bu hukuki meseleyi kolayca halledebilirler.
Hukuki anlamda desteğe ihtiyacı olan kişilere hukuk alanlarından bahsetmek isteriz. Hukuk alanları ilk olarak Kamu Hukuku ve Özel Hukuk olarak ikiye ayrılmaktadır. Kamu hukuku; anayasa hukuku, idare hukuku, ceza hukuku, yargılama hukuku, vergi hukuku, iş hukuku ve son olarak devletler genel (umumi) hukuku olarak branşlara dağılmaktadır. Özel hukuk ise; Medeni hukuk, ticaret hukuku, bankacılık hukuku ve devletler özel (hususi) hukuku olarak dallara ayrılmaktadır. Bu dallara farklı mahkemeler ve bu alanlarda bilgi sahibi olmuş ve stajını tamamlamış avukatlar bakmaktadır.

Kısaca avukatlık dallarından bahsetmek gerekir ise boşanma avukatı, ceza avukatı, borç - alacak avukatı, tazminat avukatı, miras avukatı, işçi - iş veren avukatı, sigorta avukatı, bilişim avukatı, şirket ve ticaret avukatı, arabulucu avukat, uzlaştırmacı avukat, doktor ve hekim avukatı, emlak ve emlakçı avukatı, icra takip avukatı, kamu – idari avukatı, iflas avukatı, patent marka avukatı, trafik ve kaza avukatı, uluslar arası hukuk avukatı, vergi avukatı, temyiz avukatı, tüketici avukatı, istinaf avukatı gibi 23 farklı avukatlık alanı yer almaktadır.
Davalıların, davacıların ve taraf yakınlarının aklındaki sorulardan birisi de avukatları nasıl bulacaklarıdır. Bu kolay bir işlem değildir. Bazen günlerce sürecek bir araştırma ve büro gezintileri olabilir. Fakat bu konuda avukat portal, avukat bulma sitesi olarak hizmet veren siteler bu konuda aklında soru işaretleri bulunan kişilere yanıt vermektedir. Bu siteler sayesinde avukat sorgulama ve avukat bulma oldukça kolay hale gelmektedir. Bu sitelerin ya da baro avukat arama bölümlerinde de bulunan avukat arama motoru sayesinde kişiler avukat arama yapabilir ve ihtiyacı olan alanlardaki avukatları hızlı bir şekilde bulabilirler. Bu sitelerde yapılacak aramalar sayesinde bulunan avukatlar ile hızlı bir biçimde iletişime geçebilir ve davanız konusunda danışabilirsiniz. Siteden bulduğunuz avukatlar eşliğinde davaya uzun bir zamanda hazırlanabilirsiniz. Bu aramayı yapmak için sitelerde bulunan arama kısmına gerekli bilgileri yazmanız. Daha sonra site karşınıza bir avukat listesi oluşturacak. Bu liste içinde seçmiş olduğunuz şehirler içerisinde örneğin İzmit avukat, Kayseri avukat, Antalya avukat, Bursa avukatları arasında avukat isimleri, avukat ücretleri gibi detaylar karşınıza çıkacak. Ayrıca bu siteler sayesinde avukat sicil no. öğrenme işlemi de çok kısa bir süre içinde giderilmektedir.

Like it? Share it!


Emery Cotton

About the Author

Emery Cotton
Joined: January 3rd, 2021
Articles Posted: 3

More by this author