Rabarber gezond

Posted by Mangilal Goyal on February 15th, 2021

Rabarber gezond - Eten, eten en nog eens eten! Of je nou het liefst uren in de keuken staat, of juist wekelijks in een restaurant te vinden bent. We houden met zijn allen gewoon van heerlijk eten. En dat moet ook kunnen. Sterker nog: eten en drinken is je brandstof. Je hebt het nodig om de dag door te komen. Letterlijk! Maar lekker eten hoeft niet te betekenen dat je elke dag naar de snackbar moet. Lekker eten kan ook erg gezond zijn. Wil je weten welk eten gezond is en welk voedsel je het beste kan laten staan? Lees onze uitgebreide artikelen en informatie over gezonde recepten. Heb je zelf nog tips? Deel ze gerust.

neem een kijkje op deze website:- https://gezondafvallen.nl/hoe-gezond-is-rabarber/

Hoe gezond is rabarber?
Rabarber is heel gezond. De stengel van deze plant is rijk aan vezels en dat de reden dat rabarber populair is in de traditionele Chinese geneeskunde. Rabarber werkt als rustgever bij maagkwalen en helpt daarnaast verstopping verlichten. Maar rabarber is om nog meer redenen gezond.

Inhoud van dit artikel

1 Rabarber bevat veel vitamines en mineralen
2 Gezond voor je gewicht
3 Bevat Rabarber oxaalzuur?
4 Recept: rabarber met geitenkaas
Rabarber bevat veel vitamines en mineralen
Rabarber is niet alleen vanwege de vezels gezond, maar ook door de grote hoeveelheid vitamine K. Eén portie rabarber biedt maar liefst 45 procent van de hoeveelheid die je dagelijks van deze vitamine nodig hebt. Vitamine K ondersteunt een gezonde botgroei en beperkt schade in de hersenen. De vitamine kan zelfs Alzheimer helpen voorkomen.

Naast vitamine K is rabarber gezond vanwege de aanwezigheid van de weerstandsvitaminen C en A. Deze vitamines zijn allebei krachtige antioxidanten die schadelijke vrije radicalen afvangen. Daarnaast is vitamine A goed voor de ogen, huid en slijmvliezen. Ook zou de vitamine beschermen tegen long- en mondkanker. De rode stengels van rabarber bevatten overigens meer vitamine A dan de groene.

Rabarber is ook gezond doordat de stengels verschillende natuurlijke B-vitamines bevatten zoals riboflavine, niacine, pantotheenzuur en folaat. Ook gezond is dat rabarber per portie maar liefst 32 procent van de dagelijks benodigde hoeveelheid mangaan levert en daarnaast ook nog ijzer, kalium en fosfor.

Wist je dat één kop gekookte rabarber net zo veel calcium bevat als melk? Rabarber biedt zelfs – net als zalm en spinazie – de grootste hoeveelheden calcium. Alle reden dus om vaker rabarber op je menu te zetten. Bijvoorbeeld in gebak of toetjes.

Gezond voor je gewicht
Rabarber bevat weinig calorieën en is dus ook gezond voor je gewicht. Eén portie levert slechts 21 calorieën. Rabarber draagt er dan ook niet toe bij dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Zoals je hebt gezien, krijg je met rabarber juist wel een heleboel voedingsstoffen binnen en dat maakt de plant heel gezond.

Bevat Rabarber oxaalzuur?
Rabarber is minder gezond als het gaat om oxaalzuur. Dit bevat de plant ook in behoorlijke hoeveelheden. De bladeren zouden zelfs giftig zijn vanwege de grote hoeveelheid van deze stof. Zwangere vrouwen en met een lekkende darm of nierproblemen moeten dan ook uitkijken met te grote hoeveelheden rabarber. Een teveel aan oxaalzuur kan namelijk de hormoonbalans verstoren en nierstenen veroorzaken. Ook kan oxaalzuur leiden tot een tekort aan calcium. Om die reden wordt het vrouwen die zwanger soms afgeraden om rabarber te eten.

Sowieso is het gezond om rabarber in combinatie met calciumrijke voedingsmiddelen te eten, zoals kaas. Daarom hier een lekker recept van rabarber met geitenkaas.

Meer informatie:

Jalin Media
Loethoeli-erf 15 3263 SJ Oud-Beijerland
info@gezondafvallen.nl

Like it? Share it!


Mangilal Goyal

About the Author

Mangilal Goyal
Joined: March 13th, 2018
Articles Posted: 372

More by this author