Cauzele pentru care motocicleta nu porneste

Posted by kikiriki on February 23rd, 2021

Daca motocicleta  are momente in care nu porneste, nu trebuie sa iti faci griji din prima, intrucat aceasta mica "defectiune" poate avea multiple cauze! Poate fi vorba despre bujii sau despre acumulatorul moto.

Atunci cand motocicleta nu porneste, aduti aminte de cele 3 cerinte de baza pentru ca motorul motocicletei tale sa functioneze:

Scanteia la momentul potrivit

Motorul care nu porneste are nevoie de scanteie la momentul oportun pentru a transforma energia in miscare.

Prima operatiune pe care ar trebui sa o faci atunci cand motocicleta nu demareaza la prima cheie este sa scoti si sa verifici bujiile.

Bujia este una din componentele de baza ale sistemului de aprindere care are rolul de a ajuta la declansarea scanteii si a aprinde amestecul de carburant si aer la momentul potrivit. Verificarea bujiei se poate face introducand bujia si formand o masa cu blocul motor. Dupa aceea, se pune cheia in contact si se incearca pornirea motorului! In paralel se apasa butonul de pornire si se actioneaza pedala. In acest moment, se poate observa o scanteie albastra foarte puternica. De retinut ca o bujie este considerata stricata in momentul in care electrodul bujiei este contaminat cu benzina, ulei sau alte impuritati. Este foarte greu sa deosebesti o bujie in stare buna de functionare si una stricata (mai ales in cazul motoarelor in 2 si 4 timpi)!

Pentru orice dubiu, nu ezitati sa o inlocuiti.

Odata ce ai indepartat bujia, poti efectua un test de compresie. Functionarea motorului se realizeaza in cazul in care compresia este in jur de 100 PSI.

Acumulatorul moto

Datele statistice ne arata ca acumulatorul motocicletei este de vina in 90% din cazurile in care motocicleta nu porneste. Acest lucru este cauzat in primul rand de bateria descarcata si in al doilea rand de contactele imperfecte ale bateriei.

Un alt factor care ar contribui la "defectiunea" motocicletei ar fi o mica problema la circuitul de incarcare a bateriei moto, lucru destul de rar intalnit.

Ce poti face in cazul nefunctionarii acumulatorului moto?

Chiar daca nu esti un mecanic profesionist, poti face o verificare de rutina acumulatorului tau. In primul rand, te poti uita la contactele bateriei: un contact oxidat nu implica automat un scurt urmat de o alimentare intermitenta, o functionare proasta a releului de incarcare si o pornire cu probleme. Contactele slabite si oxidate se curata cu o perie de sarma si spray special pentru contacte. Daca nici acest lucru nu functioneaza, atunci trebuie verificat daca acumulatorul este incarcat si daca mai functioneaza corect!

Distributia nu este pusa la punct

Atunci cand distributia nu este in stare buna de functionare, este posibil ca motorul sa nu declanseze scanteia de care are nevoie. Functionarea sistemului de distributie se poate verifica foarte usor citind instructiunile din manual!

In consecinta, o simpla inspectie a acumulatorului iti poate arata daca bateria este sau nu incarcata complet si daca elementele electronice ale motorului se afla intr-un grad de uzura care ar putea duce la distrugerea releului de incarcare, si implicit la descarcarea acumulatorului moto. Daca este cazul, apelati doar la serviceuri autorizate.

Like it? Share it!


kikiriki

About the Author

kikiriki
Joined: January 26th, 2021
Articles Posted: 3

More by this author