Thin client maakt school

Posted by igelclient on December 1st, 2015

Veel steden en regio's hebben de thin client ontdekt als spaarpot. Nu zijn ook de scholen aan de beurt, zoals een voorbeeld uit Baden-Württemberg aangeeft.

Thin client ideaal gereedschap voor scholieren

Na de positieve ervaringen in het bestuur gaf de gemeenteraad van een stad met 20.000 inwoners het groene licht voor nog een Thin client-project: de leerwerkplaats van een nieuw opgerichte geïntegreerde school met circa 50 multifunctionele werkplekken. Daarbij moesten de reken- en opslagcapaciteiten flexibel aan de aantallen scholieren aan te passen en aan de afzonderlijke geledingen toe te wijzen zijn.

 De goedkope allround-thin client IGEL UD3 is populair in scholen

Pilot-oplossing met thin client-software

In het kader van een pilot- en overgangsproject werd met behulp van een oude server uit het stadhuis een centrale ict-omgeving opgezet op basis van Citrix XenApp. Als Thin client -hardware fungeerden oude pc's van het gemeentebestuur. Elk daarvan werd met behulp van de Thin client -software IGEL Universal Desktop Converter 2 (UDC2) op besturingssysteemniveau in een op afstand te beheren Thin client veranderd.

Europese thin client-aanbesteding

Na een succesvolle test, inclusief beheer, ondersteuning en belangrijke functies zoals videostreaming vond een Europese aanbesteding plaats. Niet lang daarna voerde de stad de uiteindelijke server- en Thin client-infrastructuur in. Als nieuwe Thin client wordt het IGEL-model UD3 LX gebruikt, dat populair is bij scholieren en leerkrachten – alleen al vanwege het feit dat deze weinig ruimte inneemt, een korte opstarttijd heeft en een rustige leeromgeving mogelijk maakt.

Administratieve verlichting

Uiteindelijk zijn de gewenste werkplekverbeteringen en de meerwaarde gerealiseerd zoals verwacht, aldus de ict-leider. Het aantal vragen om ondersteuning is met elke geïnstalleerde Thin client afgenomen. Inzet ter plaatse komt steeds minder voor en server- en Thin client-installaties werken betrouwbaar. Aan een andere eis kon IGEL voldoen met het uniforme en intuïtieve Thin client-beheer, waarvoor de meegeleverde oplossing Universal Management Suite (UMS) wordt gebruikt. Met het UMS-specifieke beheer op afstand en apparaatbeheer met configuratieprofielen neemt het werk in vergelijking met een pc-omgeving aanzienlijk af. Andere selectiecriteria zijn de Thin client-ondersteuning in de eigen taal, een snelle vervangingsservice en een gratis uitbreiding van de standaard hardwaregarantie naar vijf jaar.

Niemand wil meer een pc

In combinatie met de schaalbare ict-beschikbaarstelling kunnen de nieuwe Thin clients van IGEL flexibel in de afzonderlijke schoolgeledingen worden ingezet. De Thin client bewijst zich daarbij tot op zekere hoogte als logische consequentie van cloudcomputing, aldus het hoofd ict van de stad. De thin client is klein, energiezuinig, makkelijk te bedienen, veroorzaakt geen storend geluid en geeft aanzienlijk minder warmte af. Van de vele Thin client-gebruikers in de stad wil in elk geval niemand meer terug naar de pc – en dat geldt ook voor het ict-team.

Bekijk meer informatie over Thin Client Management, kunt u terecht op de website op: http://bit.ly/QcixbO

Like it? Share it!


igelclient

About the Author

igelclient
Joined: April 22nd, 2015
Articles Posted: 76

More by this author