Opleidingsnotebooks veilig en effici?nt configureren

Posted by igelclient on January 13th, 2016

Bedrijven met trainingsruimtes bezitten meestal een pool van laptops voor docenten, die voor elke cursus opnieuw moeten worden geconfigureerd. Met behulp van de thinclientsoftware UDC (Universal Desktop Converter) van IGEL, de Duitse marktleider op het gebied van thin clients, kunnen docenten ook tijdens de training beschikken over hun volledige werkomgeving.

UDC in plaats van Windows
Bij de installatie vervangt de UDC het lokale Windows-besturingssysteem van de computer door het slanke thinclientbesturingssysteem IGEL Linux. De UDC verhoogt zo de veiligheid, omdat malware ook zonder antivirussoftware nauwelijks aanvalsmogelijkheden heeft. De UDC wordt opgestart vanaf een speciale USB-token die meteen ook de licentie bevat, of vanaf een USB-stick, een dvd of via het netwerk met IGEL UDC Deployment Appliance.

Met UDC naar een thin client
In principe verandert de UDC de notebook in een mobiele thin client. Voor draadloze netwerkverbindingen bevat de nieuwste generatie van de UDC, de UDC2, een groot aantal wifi-stuurprogramma's. Zoals alle thin clients is ook de UDC bedoeld voor exclusieve toegang tot centraal of in de cloud gehoste desktops. Als deze zijn geconfigureerd, bijvoorbeeld via Citrix XenApp/XenDesktop, Microsoft VDI of VMware Horizon, kan de gebruiker ze locatieonafhankelijk remote gebruiken. Daardoor kan de docent ook in de cursusruimte zijn persoonlijke werkomgeving oproepen. Dankzij de UDC-oplossing hoeft er vooraf geen Powerpoint-presentatie of andere cursusinformatie op de laptop te worden gezet die er na de cursus weer vanaf moet worden gehaald.Met de IGEL UDC veranderen notebooks in mobiele thin clients

UDC ontlast ook de ICT-afdeling
Ook voor de ICT-afdeling betekenen docentennotebooks met UDC aanzienlijk minder werk. Bij grote bedrijven is er meestal een pool van eindapparaten voor docenten, die regelmatig opnieuw moeten worden geconfigureerd en waarvan het besturingssysteem moet worden bijgewerkt. Deze urenlange procedure vervalt met de UDC, omdat daarmee lokale gegevensopslag en wijzigingen in het besturingssysteem niet zijn toegestaan. Updates van de mobiele thin clients van de UDC vinden daarentegen centraal plaats, met behulp van de meegeleverde software voor extern beheer IGEL Universal Management Suite (UMS).

Conclusie
Als bedrijven al een centrale ICT-infrastructuur of privécloud hebben waartoe ook trainers toegang hebben, dan is de IGEL UDC een goede oplossing voor het veilig en rendabel beheren van opleidingsnotebooks.