Jutens resa – Från monsunsånger till trådar i dina händer

Posted by MichealH Alexander on August 6th, 2021

När du går till marknaden med avsikt att köpa ett visst material eller en viss produkt är det inte bara själva varan du köper utan också dess historia, alla produkter har sin berättelse. Detta är särskilt fallet med handgjorda, naturligt framställda material och produkter.

Ett sådant material är jute, som är känt för sin unika textur och dess mångsidighet. De flesta har dock begränsad kunskap när det gäller materialets ursprung. Kanske en titt på hur jute tillverkas kan ge ett intressant perspektiv på processen från råvara till de produkter du hittar i affären. Traditional handgjorda väggkonst

Rötning, regn och jute

Jute erhålls från växterna Corchorus Olitorius och Corchorus Capsularis, där jutefibrerna huvudsakligen är koncentrerade nära stjälkens centrala del. Dessa växter kommer ursprungligen från den indiska subkontinenten och odlas under hela året.

Jute odlas i regniga miljöer och monsunen spelar en viktig roll för grödans tillväxt. När jutegrödorna har skördats är det dags för extraktionsprocessen. Jutefibrerna extraheras genom en process som kallas rötning, en metod där växten placeras under långsamt rinnande vatten i tio till trettio dagar. Detta gör det möjligt för bakterier att lösa upp det klibbiga materialet som håller ihop fibern. Efter att rötningen är klar börjar stripningsprocessen, där arbetare avlägsnar fibrerna från stjälken för hand. Som du kan se kräver jute ansträngande handarbete under produktionsfasen. Siden kuddfodral och sjal

Framtidens tyg

När först jute har bearbetas är det kanske det mest mångsidiga materialet av alla. Det kan tunnas ut och användas för att göra silkeslena tyger, medan det i sin naturliga form kan användas för att göra allt från inredningsprodukter till accessoarer. Civilingenjörer utnyttjar alltmer dess användning som geotextil genom att optimera det som ett nätliknande material för att stabilisera lös jord för vägbyggen. Inte nog med det, jute är ett av de kraftigaste materialen som finns och är helt biologiskt nedbrytbart. Dessutom kan det förvandlas till multifunktionella accessoarer genom att färga och väva i olika stiliga färger och mönster.

Några av dessa alternativ finns i Svadias Classic Jute kollektion, där det finns tre exklusivt handgjorda produkter som visar upp sin rika kulturhistoria. Från den mångsidiga Classic Jute shopper som är perfekt för att bära allt från matvaror, dokument eller din laptop, till den färgglada Jute kuvertväskan som definitivt kommer att vara en pålitlig följeslagare för att förvara dina nycklar, kort och telefon. Classic Jute kollektionen är robust, snygg och hållbar!

Like it? Share it!


MichealH Alexander

About the Author

MichealH Alexander
Joined: September 11th, 2019
Articles Posted: 1,627

More by this author