Transparantie van de kosten van een bankrekening

Posted by Marcel de Graaf on November 14th, 2019

Wat kost een bankrekening nu eigenlijk? In eerste instantie valt dat wel mee. Doorgaans betaal je ongeveer tussen de 5 en 10 euro voor het aanhouden van een bankrekening. En dan heb ik het over een privé rekening. Voor zakelijke rekeningen ligt dit geheel anders. Daar betaal je per transactie waardoor de maandelijkse kosten aanzienlijk kunnen oplopen.

De verborgen kosten bij een overboeking

Echter, daar kunnen veel verborgen kosten bijkomen. Zeker wanneer je te maken hebt met overboekingen in vreemde valuta. Betaal je via een standaard bankrekening in een andere valuta dan de euro, dan lopen de kosten snel op.

Het frappante is dat dit niet altijd zichtbaar is. In eerste instantie worden er transactiekosten in rekening gebracht die apart worden aangegeven. Dit is dus gewoon helder wat je als transactiekosten voor een overboeking betaald.

Echter, een bank maakt ook een marge op de wisselkoers. En dit is niet transparant. Er wordt vermeld tegen welke wisselkoers een transactie wordt verrekend. 

Wat er niet bij wordt verteld is wat de echte wisselkoers is. En hiermee bedoel ik de zogenaamde middenkoers, zoals die op de valutamarkt wordt bepaald. Dit is de koers waartegen een bank valuta's inkopen en verkopen.

De rol van de Europese commissie

Er is vanuit de Europese Unie veel druk op transparantie ten opzichte van prijzen. Zo dienen reisbureaus alle kosten te specificeren. Dienen luchtvaartmaatschappijen hun prijzen inclusief belastingen weer te geven en ga zo maar door.

Banken mogen echter nog steeds geheimzinnig doen over de winst die zij behalen op een wisselkoers. In mijn ogen zou het zeer zeker helpen banken te dwingen apart te vermelden wat zij verdienen op een wisselkoers. 

Deze transparantie zal leiden tot concurrentie, hetgeen de Europese Unie altijd wil. Concurrentie leidt tot lagere prijzen voor de consument.

Ik kan me niet aan de opinie onttrekken dat banken in speciale positie hebben als het aankomt op de Europese Unie en Europese commissie.

Gaan nieuwe banken verandering brengen in deze praktijken?

Nieuwe banken zoals de N26 bank er hier een van is, zijn van dit systeem afgestapt. Net zoals de Revolut bank overigen. Door gebruik te maken van Transferwise in hun apps, vervalt de opslag op de wisselkoers.

Als de standaard banken nu gedwongen worden inzage te geven in de opslag die zij hanteren, dan wordt direct duidelijk hoeveel goedkoper een N26 bank of Revolut werkelijk is. 

Nu dien je dit zelf te berekenen aan de hand van informatie die je bij de bank dient op te vragen. Want ook op een website van een bank wordt deze informatie niet verstrekt.

Snel honderden euro`s per jaar besparen

Zelf heb ik een aantal berekeningen gemaakt tussen overboekingen via de N26 bank en de ABN AMRO bank. En ik moet zeggen dat ik hier behoorlijk van ben geschrokken. Doe je regelmatig overboekingen in USD dan zal je al snel honderden euro`s per jaar gaan besparen.

Daarnaast is een bankrekening bij de N26 bank geheel gratis. Doe je er niks mee, dan is er ook niks verloren. Persoonlijk vind ik het wel ideaal om een dergelijke bankrekening voorhanden te hebben. Dien je een overboeking te doen in een andere valuta dan kan je direct veel geld besparen.

Like it? Share it!


Marcel de Graaf

About the Author

Marcel de Graaf
Joined: November 14th, 2019
Articles Posted: 1