Proses Jual Rumah

Posted by Primera on November 19th, 2019

Jika anda buka artikel ini, saya beranggapan yang anda sedang ingin tahu proses jual rumah untuk anda menjual rumah anda sendiri atau menjual rumah kenalan anda. Maka artikel ini saya tulis adalah untuk membantu anda tentang proses jual rumah yang perlu anda tahu supaya penjualan rumah anda berjalan lancar.

Kebanyakkan sebab utama ramai pemilik rumah ingin menjual rumah mereka adalah kerana telah berpindah ke tempat yang jauh dan sukar untuk menguruskan rumah mereka dan juga ada pelbagai sebab lain juga.

Proses menjual rumah perlu ikut prosedur yang betul untuk elak anda sendiri terjerat malah menangung kerugian dan ada juga kes tidak berjaya menjualnya.

Di sini saya ingin kongsikan secara am tentang proses jual rumah utama yang terlibat dalam penjualan rumah berdasarkan pengalaman saya dalam menjual beberapa rumah sebelum ini.

Jika anda ingin menjual rumah anda, anda mesti membuat survey berapa harga pasaran rumah anda. Salah satu tips adalah anda cuba check di mudah.my. Jika tiada anda boleh cuba hubungi bank, ejen hartanah atau Valuer untuk mendapatkan harga semasa rumah anda.

Jika anda tidak semak harga pasaran, anda mungkin akan rugi sebab anda letak harga terlalu bawah dari harga pasaran atau rumah anda tidak dapat dijual sebab harga yang anda letakkan adalah jauh dari harga pasaran semasa. Jadi anda perlu lakukan perkara ini, tidak boleh skip.

Setelah anda sudah tahu berapa harga pasaran rumah anda. Anda perlu tahu juga berapa balance loan anda yang masih ada dengan pihak Bank. Cara untuk anda tahu adalah dengan menghubungi bank loan anda dan tanya berapa balance loan yang ada. Part ini adalah penting untuk pastikan anda tidak rugi supaya anda tidak jual harga rumah anda dibawah harga balance loan anda juga.

lukisan air terjun | asmaul husna | ayat kursi | ayat seribu dinar | kaligrafi Allah Muhammad | kaligrafi khat | hasbunallah wanikmal wakil 

Like it? Share it!


Primera

About the Author

Primera
Joined: November 9th, 2019
Articles Posted: 5

More by this author