Cum sa folosesti o statie de calcat precum un profesionist?

Posted by Jane Edison on December 11th, 2019

Calcatul slabeste legaturile dintre moleculele materialelor prin incalzire. O parte dintre ele necesita umezire. Cat timp acestea sunt calde, greutatea fierului de calcat indeparteaza cutele, îndreptand astfel hainele. Noua forma ramane constanta odata cu racirea lor.

Pentru calcat ai nevoie doar de un fier si o masa de calcat. Firmele comerciale de curatat haine folosesc o statie de calcat care este conceputa special pentru a rezista la folosirea  zilnica, pentru o perioada indelungata.

 Ce face diferenta intre profesional si standard?

image
 

                                            

Talpa unui fier de calcat modern poate fi facuta, in general, din ceramica, otel inoxidabil sau titan. Toate sunt conductoare bune pentru caldura. Aceasta este distribuita pe toata suprafata talpii in mod egal, dar fiecare material are beneficii specifice. Ceramica impiedica aparita curentului static, prevenind micile accidente provocate din cauza acestuia. Previne si lipirea sau arderea rapida a hainelor la temperaturi mari. Otelul inoxidabil este foarte durabil, nefiind nevoie sa-l schimbi des. Suprafata acestuia se curata foarte usor, reducand timpul necesar calcatului. Titanul este rezistent la uzura, deci poate fi folosit mai des fara sa se degradeze, si are o greutate mai mica, fiind folosit mult mai usor.

Masa de calcat are o suprafata dreapta care faciliteaza indreptarea hainelor prin calcat. In general este formata din trei parti cu roluri diferite. Varful rotunjit care usureaza calcarea manecilor. O suprafata dreptunghiulara pe care se calca restul hainelor si o zona special conceputa pentru asezarea fierului sau, in cazul firmelor comerciale, o statie de calcat. Mesele moderne pot avea si alte functii precum aspirarea aerului cald pentru a raci mai repede hainele. Ele sunt compuse dintr-o placa metalica deasupra careia se pune burete apoi se acopera cu o tesatura rezistenta la temperaturi mari.

Un calcat corect si eficient

Calcatul are mici reguli sau sfaturi pentru a nu deteriora hainele sau a provoca arsuri. In timp ce fierul se incalzeste pregateste masa de calcat si un prosop mai vechi. Este periculos sa te plimbi cu fierul incins prin casa.

Sorteaza hainele dupa materialul din care sunt fabricate. Unele pot necesita o temperatua mai mare sau trebuie calcate diferit. Incepe cu cele care se calca la temperaturi mici. Pentru hainele din lana si dantela trebuie sa introduci un prosop umed intre fier si haine. Aceste materiale sunt foarte inflamabile si pot lua foc rapid la contactul cu fierul incins. Ai grija ca prosopul sa fie doar umed, nu plin cu apa. Poti verifica din ce material este facuta haina daca te uiti pe eticheta.

Bumbacul si materialele concepute din poliester trebuie umezite inainte sa fie calcate. Acest proces este necesar la slabirea legaturilor dintre moleculele materialului si permite indreptarea usoara a hainelor. Hainele facute din materialele precum inul, matasea si satinul trebuie intoarse pe dos. Acestea au o suprafata delicata care se poate deteriora foarte usor, capatand un aspect ars.

Calcatul profesional, ce trebuie sa stii?

image
 

 Calcatul este procesul finalpentru firmele de curatat haine. Deoarece cantitatea hainelor care trebuie calcate este mare si produsele disponibile pe piata se defectau foarte repede, a aparut nevoia unor instrumente profesionale pentru firme, acestea ajutandu-le sa-si creasca eficienta si calitatea serviciilor pe care le ofera.

Un fier de calcat casnic poate fi folosit doar o perioada scurta in fiecare zi. Intreprinderile au nevoie sa-l foloseasca minim 8 ore pe zi. Acesta s-ar defecta foarte repede pentru ca nu a fost proiectat sa reziste la o folosire constanta pentru o perioada asa lunga.

O firma de curatat haine are neaparat nevoie de o statie de calcat. Acestea au aparut pentru a creste randamentul firmelor prin scaderea timpului necesar calcarii. Rezista la o utilizare constanta si pot fi mereu tinute la temperaturi mari pentru a putea fi folosite in orice moment. Pentru a facilita si mai mult acest proces au aparut mesele de calcat electrice. Acestea au o functie care aspira aburul facilitand racirea hainelor si o functie care incalzeste masa, astfel ajutand la indreptarea cutelor intr-un timp mult mai scurt.

Pentru o firma, inaintea luarii deciziei sa cumpere o statie de calcat, este recomandata cautarea unui produs care se preteaza la cantitatea hainelor ce trebuie calcate zilnic. Acelasi lucru se aplica si in cazul in care se cumpara o masa de calcat.

Like it? Share it!


Jane Edison

About the Author

Jane Edison
Joined: September 9th, 2019
Articles Posted: 104

More by this author