De Jonge: breed gebruik mondkapjes ‘niet wenselijk’

Posted by hygiene24 on July 7th, 2020

In tegenstelling tot België en Duitsland noemt Nederland het breed inzetten van mondkapjes ‘niet wenselijk’. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) herhaalde het Nederlandse standpunt. Woensdag lieten beide buurlanden weten het gebruik van mondkapjes “dringend” aan te bevelen.

De Jonge baseert zich op informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en dat ziet geen reden tot het breed dragen van mondkapjes. In de zorg daarentegen is het wel wenselijk. “We hebben een schaarste, dus de voorraad die we hebben moeten we zo goed mogelijk verdelen. Wij willen dat de mensen in de zorg ze gebruiken.”

Nut en noodzaak van mondkapje
Service Management schreef eerder al over het nut en de noodzaak van een mondkapje. Helpt dit daadwerkelijk tegen het coronavirus? Ook hadden we met hoogleraar infectieziekten en medisch microbioloog Andreas Voss van het Radboudumc en ziekenhuis CWZ in Nijmegen een gesprek over het nut van 1,5 meter afstand. “Binnen 1,5 meter vliegen meeste hoest- en niesdruppels rond.”

In België juist wel aanbevolen
Het dragen van mondkapjes ter bescherming tegen het coronavirus wordt juist aanbevolen voor inwoners van België in situaties waar geen 1,5 meter afstand kan worden gegarandeerd of waar veel mensen zijn. “Het dragen van stoffen mondmaskers zal een belangrijke rol gaan spelen bij de overgang naar een normale situatie”, zei premier Sophie Wilmès na afloop van een vergadering met de Nationale Veiligheidsraad en de leiders van de deelregeringen.

Nederlandse bedrijven gaan mondkapjes maken: 'Minimaal 1 miljoen ...
Het dragen van mondkapjes ter bescherming tegen het coronavirus wordt juist aanbevolen voor inwoners van België in situaties waar geen 1,5 meter afstand kan worden gegarandeerd.

Vooral bedoeld om anderen tegen besmetting te beschermen
Het land gaat de productie van mondkapjes opvoeren, zei ze. België verlengt de coronamaatregelen met twee weken tot en met 3 mei. Ook in Duitsland komt er een “dringende” aanbeveling voor het dragen van mondkapjes in het lokale openbaar vervoer en in de detailhandel. De alledaagse mondkapjes zijn volgens de Belgische gezondheidsexperts die de regering adviseren vooral bedoeld om anderen tegen besmetting te beschermen. Daarnaast moeten dragers ook de andere anticoronamaatregelen opvolgen zoals afstand bewaren, de handen vaak wassen en hoesten en niezen in de elleboog. Speciale maskers die ook de drager zelf beschermen, moeten worden gereserveerd voor medisch personeel.

In New York: Geen afstand kunnen houden, dan neus bedekken
Inwoners van de staat New York met de gelijknamige metropool New York moeten hun mond en neus bedekken als zij hun woning verlaten en niet voldoende afstand tot anderen kunnen houden. Het mag een masker zijn of iets anders, maakte gouverneur Cuomo bekend. De maatregel gaat over drie dagen in, melden Amerikaanse media. Afstand bewaren kan moeilijk zijn in bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

Alles na 28 april nog niet normaal
Mogelijk kunnen de strenge coronamaatregelen vanaf eind deze maand iets soepeler worden. Maar – als dat al mogelijk is – dan zal het beperkt zijn. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van de bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Hij temperde de verwachtingen dat alles na 28 april weer “normaal” zal zijn. “De normale samenleving zoals we die hadden, zie ik zo snel niet terugkeren.” Dinsdag maakt het kabinet bekend wat de maatregelen na 28 april worden. “Het kan ook zijn dat we het hele pakket verder verlengen.”

Niet uitsluiten dat we op bepaalde punten stap terug zetten
Rutte benadrukte nogmaals dat hoe beter we ons aan de maatregelen houden, hoe groter de kans op een versoepeling “stap voor stap”. Maar “we moeten ook niet uitsluiten dat we op bepaalde punten mogelijk weer een stap terug moeten zetten”. Hij complimenteerde iedereen nogmaals die tijdens het afgelopen weekeinde netjes binnen was gebleven, ondanks het lekkere weer. “Alleen op die manier houden we de situatie in de ziekenhuizen onder controle.” Rutte zei tijdens de persconferentie woensdag dat zijn belangrijkste boodschap is en blijft: hou vol.

A Book of Al Thatcher Card Magic by Gordon Boyd
After Hours Magic: A Book of Al Thatcher Card Magic by Gordon Boyd with contributions by Tom Craven, Stephen Bargatze, Gary Plants, Mike Powers, Dan Block, Steve Beam, Del Copley, Wynn Mertz, Nick Trost (Courtesy of H & R Publishing), Robert Bengel, Evert
Advertise Here