Update coronavirus: mondkapjes geven schijnveiligheid en onderwijsinstellingen z

Posted by hygiene24 on July 7th, 2020

Service Management publiceert vrijwel dagelijks een update van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus voor de schoonmaakbranche. Dit keer hebben we onder meer aandacht voor de schijnveiligheid van mondkapjes op straat (“het voegt niks toe”), de angst voor faillissement door de coronacrisis en de oproep van OSB aan de onderwijssector om schoonmaakcontracten na te komen.

OSB aan onderwijssector: “Kom schoonmaakcontracten na”
Vorige week riep OSB de overheidsinstanties op om de contractverplichtingen met schoonmaak- en glazenwassersbedrijven na te komen. Eenzelfde oproep stuurde OSB deze week aan de onderwijssector.

“Ook uit die hoek krijgen we veel signalen dat scholen hun lopende contractverplichtingen niet nakomen of zelfs opzeggen. Scholen die gesloten zijn bieden juist volop mogelijkheden voor de schoonmaak, denk aan het vervroegen van periodiek onderhoud. Onderwijsinstellingen blijven gewoon geld ontvangen van het Rijk. Zoek in overleg met de schoonmaakbedrijven naar passende oplossingen en help de ondernemers en de schoonmakers en laat werk waar mogelijk gewoon doorgaan,” aldus voorzitter Piet Adema.

Minister De Jonge: mondkapjes op straat bieden schijnveiligheid
Alledaags gebruik van mondkapjes die niet aan strenge voorwaarden voldoen zorgt voor een gevoel van “schijnveiligheid” en “voegt niets toe”, zegt zorgminister Hugo de Jonge. Dat andere landen er toch over nadenken om mondkapjes op straat in te voeren tegen verspreiding van het coronavirus, verandert niets aan het Nederlandse beleid: “Wij werken op basis van het advies van de deskundigen”, benadrukt de bewindsman.

Die deskundigen houden voet bij stuk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt mensen nog steeds af om op straat een mondkapje te dragen. “Laten we de mondkapjes die we hebben vooral gebruiken voor al die situaties in de zorg waarbij de mensen ze nodig hebben voor hun eigen veiligheid en voor de patiënten voor wie ze zorgen”, zegt De Jonge, die de strijd tegen het coronavirus coördineert. “Zelf gefabriceerde mondkapjes, of alles wat daarop lijkt, het voegt niets toe”, stelt de bewindsman. “Dus laten we dat niet doen.”

Op vrijwillige basis
De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC (Centers for Disease Controle and Prevention) adviseert juist wel inwoners van het land om in het openbaar mondmaskers te dragen vanwege het coronavirus. Dat zei president Donald Trump tijdens een persconferentie. Volgens Trump wordt Amerikanen verzocht gezichtsmaskers te dragen op vrijwillige basis. Het wordt niet geadviseerd medische mondmaskers te dragen omdat dergelijke uitrusting gereserveerd moet blijven voor zorgpersoneel.

Anti-virus Mondkapjes, 50 Stuks kopen? | Expo XL

Richtlijn gebaseerd op recent onderzoek
Het advies is volgens Trump geen vervanging van het al bestaande advies aan Amerikanen om sociaal afstand te houden. “Het wordt echt vrijwillig”, stelde Trump over de aanbeveling van het CDC. “Je hoeft het niet te doen en ik kies ervoor het niet te doen, maar sommige mensen willen het misschien wel en dat is oké.” De nieuwe richtlijn is volgens het CDC mede gebaseerd op recent onderzoek waaruit blijkt dat een groot deel van de coronapatiënten geen symptomen heeft. De gezondheidsdienst beveelt Amerikanen aan vooral gezichtsmaskers te dragen op plekken waar het lastig is sociaal afstand te houden, zoals in supermarkten en apotheken.

CMT: “Betaal niet de hoofdprijs voor disposables en desinfectie”
Cemex Trescon levert via het eigen merk CMT disposables en desinfectiematerialen. De leverancier ziet nu dat hun artikelen door het coronavirus op verschillende websites voor exorbitant hoge prijzen worden aangeboden. Zeer ongewenst en onverantwoord, schrijft CMT op hun website.

Meer weten?

Service Management Coronavirus Dossier
“Via deze weg willen wij laten weten dat wij hier niet achter staan” zo valt er te lezen. “Ondanks het huidige schaarse aanbod adviseren wij u deze extreme bedragen niet te betalen. Cemex Trescon werkt op dit moment hard om alle afnemers in de gezondheidszorg en voedingsindustrie te voorzien van onze CMT producten, zodat zij hun werk op een veilige en hygiënische manier kunnen blijven uitvoeren. Wij kunnen niet beloven dat wij alle producten tijdig kunnen leveren, aangezien de gezondheidszorg en voedingsindustrie op dit moment voorrang moeten krijgen. Maar we willen u nu en straks graag helpen met de juiste producten voor een eerlijke prijs en binnen een normale levertermijn.”

Vrees voor faillissementen
Een op de zes ondernemers (18 procent) vreest failliet te gaan door de coronacrisis. Dat zeggen zij in een onderzoek van EenVandaag onder 2.100 ondernemers met personeel en zzp’ers. Ook vinden velen het onduidelijk of ze overheidssteun kunnen krijgen.

Make Drum Beats In 30 Minutes
Learn How To Make Beats In Only 30 Minutes With The CODEGAT FL Studio Guide!
Advertise Here